Thursday, November 21, 2013

SITI NURHALIZA VS KHAIRY JAMALUDDIN


SUKAN, khususnya bola sepak bukan bidang kegemaran penyanyi diva, Siti Nurhaliza berbanding minat semula jadinya pada nyanyian. Bagaimanapun berbanding dengan Siti, Khairy Jamaluddin atau KJ, tokoh muda yang dipilih semula menjadi Ketua Pemuda Umno baru-baru ini meminati sukan bola sepak. Sebagai menteri yang dipertanggungjawabkan mengenai portfolio sukan, ia bukanlah perkara baru jika minat itu menjadi satu profesion pula.

Dalam setahun boleh dibilang dengan jari siti dan suaminya Datuk K, hadir dalam pertandingan bola sepak. Justeru bagi orang ramai komen Siti mengenai KJ bukannya komen mengenai prestasi sukan bola sepak yang menjadi bahan kritik rakyat sejak kebelakangan ini. Ia bagaimanapun menjurus kepada usahanya membela Presiden FAM Sultan Ahmad Shah yang juga Sultan Pahang.

Selain sebagai anak jati Pahang, Siti juga memperoleh anugerah yang membawa gelaran “Datuk” daripada baginda. Siti dilihat melihat kritikan terhadap FAM seolah-olah kritikan peribadi terhadap kepimpinan Tuanku sebagai Presiden FAM. Ia harus dibela bagi memperlihatkan kasih dan sayangnya tertumpah kepada duli tuanku.

Ironinya kita lihat ada elemen double standard dalam memperkatakan sikap Siti dalam banyak hal. Apabila PM Najib Razak dikritik seperti dalam isu Altantuya dan submarine scorpion, Siti tidak tampil mempertahankan Najib. Sedangkan Siti sedar, Najib juga seperti Tuanku, anak jati Pahang.

 Siti memilih mengkritik KJ. Kalau ikutkan Siti bukanlah duta FAM, malah badan sukan itu tidak memerlukan sokongan Siti dalam usaha pertahankan diri daripada dikritik.

Kalau bahasa perundangan Siti dilihat tidak ada loci standi. Kalau sebagai duta produk sekalipun, ia bercakap tentang produk bukan aspek negatif. Adalah malang, Siti dengan tidak faham konflik dan sejarah yang mencetuskan kontroversi cuba menjadi juara dengan menganggap kritikan KJ biadab. Siti mungkin terlupa sebagai menteri, KJ bertanggungjawab mengenai sukan termasuk FAM dan bola sepak.

Malaysia pernah menjadi gergasi bola sepak Asia tapi itu dulu. Tetapi sekarang mutu bola sepak di Malaysia jatuh merosot seolah-olah para pemain kita dan jawatankuasa FAM baru berjinak-jinak dengan bidang ini. Siti kena terima hakikat mengkritik FAM tidak bererti mengkritik Sultan Pahang. Tuanku dan FAM adalah dua entiti berlainan. Tidak ada siapa menganggap prestasi bola sepak kita merosot kerana faktor Tuanku. Siti atau sesiapa saja harus pisahkan antara dua entiti ini apabila mereka memberi pendapat dalam sukan bola sepak ataupun FAM.

Terlanjur kita bercakap pasal mutu sukan ini kebelakangan ini, kita ingin menambah bahawa dari segi pentadbiran, FAM jauh lebih baik dari persatuan sukan yang lain. Setengah persatuan sukan bukan saja gagal melahirkan jaguh-jaguh dalam bidang tertentu, tetapi lebih menyedihkan rebutan kuasa berlaku sehingga berlaku saman menyaman dan sebagainya.

Dari segi organisasi, Tuanku Sultan menjadikan FAM sebuah persatuan elit yang dihormati bukan saja kalangan kita, bahkan hingga ke peringkat antarabangsa. Malang atas padang kegemilangan FAM gagal diterjemahkan dalam bentuk keputusan pertandingan. Para pemain kita masih jauh dari kualiti sebenar. Tak malu kalau kita katakan jika kerajaan import Alex Ferguson untuk membantu mengurus pasukan kebangsaan pun mutunya tetap tidak berubah. Dan akhirnya Alex pulang semula ke negara asal dengan 1,001 macam kekecewaan.

Bola sepak Malaysia memerlukan satu keajaiban untuk pulih daripada demam kejuaraan bertaraf antarabangsa seperti zaman supermokh atau Namat Abdullah. Malaysia boleh jadi kuasa baru bola sepak jika kita lebih berani dan bersifat praktikal. Ia sama seperti kata orang sekarang, berfikir di luar padang.

Justeru bagi saya apa yang KJ lakukan ialah membawa pandangan rakyat ke pengetahuan FAM. Sebelum ini KJ membuktikan keupayaan mengasaskan MyTeam tanpa FAM. KJ ada kebolehan yang mahu ditunjukkan kepada FAM.

Sebagai peminat bola sepak kita melihat apa yang KJ lakukan berniat baik dalam mengembalikan mutu sukan ini melalui kaedah tidak konvensional. Kita tidak hairan jika anjuran KJ tidak disenangi jawatankuasa FAM tetapi inilah yang membezakan antara kritikan dan memberi pandangan.

Elok sekiranya Siti fokus saja bidang nyanyian, tinggalkan sahaja bidang sukan dan bola sepak kepada ahli-ahlinya.

SUMBER : SINAR HARIAN ONLINE

Tuesday, November 19, 2013

Monday, November 11, 2013

PERLUKAH SENTIASA BERTANDING ??

Keputusan Pilihan Raya Kecil (PRK) Dun Sg Limau Kedah telah pun diketahui Isnin minggu lalu. Kemenangan berpihak kepada Pas.

Apa pun alasan atau post mortem yang diberikan, menang tetap menang, kalah tetap kalah walaupun dengan kelebihan atau kekurangan satu undi.

Kali ini Pas mengekalkan kerusi Dun Sg Limau dengan majoriti 1,084 undi. Merosot sedikit berbanding PRU13.

Pada saya, ia merupakan kemenangan besar Pas walaupun ada  mendakwa Umno menang dalam kalah, undi Cina meningkat dan berbagai alasan lagi.

Umno kena terima hakikat bahawa ini PRK bukan PRU. Buatlah muhasabah diri segera sebelum kalah lebih teruk dalam PRU14.

Jangan terlalu memikirkan undi Cina atau lain-lain bangsa meningkat atau tidak. Cari jalan bagaimana untuk berbaik-baik dengan Pas.

Umno BN tidak mungkin akan mendapat majoriti dua pertiga lagi, tanpa sokongan Pas dalam PRU14 akan datang.

Jika menang pun, kerusi yang bakal dimenangi, tidak akan banyak bezanya dengan PRU12 dan PRU13. Lebih membimbangkan jika keputusannya semakin merosot dan akhirnya terus kalah.

Perkara ini tidak mustahil berlaku, kerana orang Cina telah bulat pemikiran dalam  tindakan mereka, menyokong parti ultra kiasu. Saya orang Cina, saya tahu apa yang berlaku.

Umno tidak sepatutnya terus menerus bertanding setiap kali berlaku PRK atau kekosongan kerusi Pas. Tidakkah boleh Umno memberikan kemenangan percuma kepada Pas, jika dirasakan sesuatu kawasan pilihan raya itu sukar untuk ‘dimakan’.

Dalam kes Dun Sg Limau, Pas bukannya boleh memerintah jika berjaya mengekalkan kerusi tersebut.

Saya amat yakin jika Umno berkata: “atas dasar persaudaraan, Umno tidak akan bertanding menentang Pas pada PRK Dun Sg Limau kali ini”.

Implikasinya besar.

Mungkin ada kalangan kita yang pesimis dengan pendapat saya ini. Tidak mengapa, kita boleh bersetuju untuk tidak bersetuju. Niat saya satu, saya hanya mahu lihat umat Islam kembali kuat.

Contoh lain, Umno tidak payah bersusah-payah untuk merebut kembali negeri Kelantan dari tangan Pas.

Biarkan Pas memerintah sampai bila-bila sehingga rakyat mereka sendiri mahukan perubahan.
Lagipun, selama berada di tangan Pas, saya tidak nampak apa-apa kerugian kepada Islam dan Umno.

Ingatlah wahai Umno dan Pas, busuk-busuk pun kita, kita tetap umat Islam, ibarat carik-carik bulu ayam, akhirnya bercantum juga. Berbanding dengan kafir harbi yang terang-terang menolak dan menentang Islam.

Cuba kita buat perhitungan berapa banyak wang mengalir setiap kali PRK dan PRU, hanya kerana berlawan sesama sendiri.

Bayangkan jika duit kempen tersebut kita gunakan untuk membantu fakir miskin dan mereka yang memerlukan atau membiayai apa-apa juga projek pembangunan yang diperlukan segera seperti di Sabah dan Sarawak.

Pada saya, kempen-kempen pertandingan dalam PRU dan PRK di kawasan yang pasti kalah, tidak banyak membawa kebaikan.

Ia lebih memburukkan keadaan. Kita saling kutuk-mengutuk dan fitnah-memfitnah. Hati semakin sakit.

Saya tidak merujuk kepada Umno semata-matanya, juga kepada Pas. Pas tidak perlu bertanding di kawasan kubu kuat Umno. Sama seperti MCA tidak perlu bertanding kawasan bandar majoriti Cina ultra kiasu.

Sampai kiamat pun MCA tidak akan menang melawan ultra kiasu ini.

Misalnya, kerusi Seputeh, Bukit Bintang, Kepong dan sebagainya.

Majoritinya ibarat langit dengan bumi. Undi MCA itu kebanyakan hanya datang daripada Melayu. Sebab itu MCA jangan perasan dia kuat.
 
Pertandingan dalam PRK dan PRU di kawasan yakin kalah adalah suatu pembaziran yang amat nyata. Pembaziran adalah sahabat syaitan. Ini tidak termasuk jentera dan tenaga yang terbuang begitu sahaja.

Jika benar-benar nak merancang dan berstrategi, fikirkan bagaimana nak mendapatkan semula negeri Pulau Pinang, milik kerajaan negeri Kedah mengikut sejarah suatu ketika dahulu dari tangan ultra kiasu.

Kadang-kadang hati naik geram juga, wajarkah kita memperuntukkan sebanyak RM2.25 juta untuk empat SJKC di Dun Sg Limau yang penduduknya lebih kurang 1,000 orang sahaja?

Saya sendiri telah mengetuai PIBG di beberapa sekolah, selama 15 tahun, nak dapat RM10,000 setahun pun bagai nak mampus, orang kampung kata.

Ini senang-senang sahaja kita taburkan di SJKC.

Kadangkala terfikir juga, elok juga kerajaan hari ini tidak dapat majoriti dua pertiga, supaya ada check and balance.