Monday, November 11, 2013

PERLUKAH SENTIASA BERTANDING ??

Keputusan Pilihan Raya Kecil (PRK) Dun Sg Limau Kedah telah pun diketahui Isnin minggu lalu. Kemenangan berpihak kepada Pas.

Apa pun alasan atau post mortem yang diberikan, menang tetap menang, kalah tetap kalah walaupun dengan kelebihan atau kekurangan satu undi.

Kali ini Pas mengekalkan kerusi Dun Sg Limau dengan majoriti 1,084 undi. Merosot sedikit berbanding PRU13.

Pada saya, ia merupakan kemenangan besar Pas walaupun ada  mendakwa Umno menang dalam kalah, undi Cina meningkat dan berbagai alasan lagi.

Umno kena terima hakikat bahawa ini PRK bukan PRU. Buatlah muhasabah diri segera sebelum kalah lebih teruk dalam PRU14.

Jangan terlalu memikirkan undi Cina atau lain-lain bangsa meningkat atau tidak. Cari jalan bagaimana untuk berbaik-baik dengan Pas.

Umno BN tidak mungkin akan mendapat majoriti dua pertiga lagi, tanpa sokongan Pas dalam PRU14 akan datang.

Jika menang pun, kerusi yang bakal dimenangi, tidak akan banyak bezanya dengan PRU12 dan PRU13. Lebih membimbangkan jika keputusannya semakin merosot dan akhirnya terus kalah.

Perkara ini tidak mustahil berlaku, kerana orang Cina telah bulat pemikiran dalam  tindakan mereka, menyokong parti ultra kiasu. Saya orang Cina, saya tahu apa yang berlaku.

Umno tidak sepatutnya terus menerus bertanding setiap kali berlaku PRK atau kekosongan kerusi Pas. Tidakkah boleh Umno memberikan kemenangan percuma kepada Pas, jika dirasakan sesuatu kawasan pilihan raya itu sukar untuk ‘dimakan’.

Dalam kes Dun Sg Limau, Pas bukannya boleh memerintah jika berjaya mengekalkan kerusi tersebut.

Saya amat yakin jika Umno berkata: “atas dasar persaudaraan, Umno tidak akan bertanding menentang Pas pada PRK Dun Sg Limau kali ini”.

Implikasinya besar.

Mungkin ada kalangan kita yang pesimis dengan pendapat saya ini. Tidak mengapa, kita boleh bersetuju untuk tidak bersetuju. Niat saya satu, saya hanya mahu lihat umat Islam kembali kuat.

Contoh lain, Umno tidak payah bersusah-payah untuk merebut kembali negeri Kelantan dari tangan Pas.

Biarkan Pas memerintah sampai bila-bila sehingga rakyat mereka sendiri mahukan perubahan.
Lagipun, selama berada di tangan Pas, saya tidak nampak apa-apa kerugian kepada Islam dan Umno.

Ingatlah wahai Umno dan Pas, busuk-busuk pun kita, kita tetap umat Islam, ibarat carik-carik bulu ayam, akhirnya bercantum juga. Berbanding dengan kafir harbi yang terang-terang menolak dan menentang Islam.

Cuba kita buat perhitungan berapa banyak wang mengalir setiap kali PRK dan PRU, hanya kerana berlawan sesama sendiri.

Bayangkan jika duit kempen tersebut kita gunakan untuk membantu fakir miskin dan mereka yang memerlukan atau membiayai apa-apa juga projek pembangunan yang diperlukan segera seperti di Sabah dan Sarawak.

Pada saya, kempen-kempen pertandingan dalam PRU dan PRK di kawasan yang pasti kalah, tidak banyak membawa kebaikan.

Ia lebih memburukkan keadaan. Kita saling kutuk-mengutuk dan fitnah-memfitnah. Hati semakin sakit.

Saya tidak merujuk kepada Umno semata-matanya, juga kepada Pas. Pas tidak perlu bertanding di kawasan kubu kuat Umno. Sama seperti MCA tidak perlu bertanding kawasan bandar majoriti Cina ultra kiasu.

Sampai kiamat pun MCA tidak akan menang melawan ultra kiasu ini.

Misalnya, kerusi Seputeh, Bukit Bintang, Kepong dan sebagainya.

Majoritinya ibarat langit dengan bumi. Undi MCA itu kebanyakan hanya datang daripada Melayu. Sebab itu MCA jangan perasan dia kuat.
 
Pertandingan dalam PRK dan PRU di kawasan yakin kalah adalah suatu pembaziran yang amat nyata. Pembaziran adalah sahabat syaitan. Ini tidak termasuk jentera dan tenaga yang terbuang begitu sahaja.

Jika benar-benar nak merancang dan berstrategi, fikirkan bagaimana nak mendapatkan semula negeri Pulau Pinang, milik kerajaan negeri Kedah mengikut sejarah suatu ketika dahulu dari tangan ultra kiasu.

Kadang-kadang hati naik geram juga, wajarkah kita memperuntukkan sebanyak RM2.25 juta untuk empat SJKC di Dun Sg Limau yang penduduknya lebih kurang 1,000 orang sahaja?

Saya sendiri telah mengetuai PIBG di beberapa sekolah, selama 15 tahun, nak dapat RM10,000 setahun pun bagai nak mampus, orang kampung kata.

Ini senang-senang sahaja kita taburkan di SJKC.

Kadangkala terfikir juga, elok juga kerajaan hari ini tidak dapat majoriti dua pertiga, supaya ada check and balance.

1 comment:

IBU PUSPITA said...

Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,jangan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohan dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI
Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,janan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohon dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI